ONZE GESCHIEDENIS

OLVI en PIUS X, samen sterk
OLVI-PIUS X, van twee naar één

In 2000 dringen grote hervormingen zich op. Men wil in Zele een totaalpakket aanbieden van studierichtingen op één campus. Het Onze-Lieve-Vrouwinstituut verhuist naar de campus van Pius X maar behoudt zijn eigen identiteit. Het blijven in eerste instantie twee scholen die wel intens samenwerken.

 

Sinds de fameuze verhuiszomer van het jaar 2000 leven het Onze-Lieve-Vrouwinstituut en het Pius X-instituut dus op dezelfde campus. In die zomer werd immers met man en macht verhuisd van de Kouterstraat naar de Kapellestraat. Leerlingen en personeel zochten op 1 september 2000 hun weg naar prefabs, nieuwe lokalen,… weg van het vertrouwde nest.

De eerste jaren was het nog een zoeken op vele fronten want in die beginjaren waren er nog duidelijk twee scholen met een eigen verhaal en cultuur. Langzaam werd echter aan de weg getimmerd om samen school te vormen, waarin jonge mensen de kans krijgen om hun eigen weg te zoeken en hun mogelijkheden en interesses af te toetsen. Zo werd de dagdagelijkse werking van beide scholen meer en meer op elkaar afgestemd. In het begin werden de zaken die “moesten” identiek zijn, zoals het schoolreglement, aangepast aan de nieuwe situatie en heel geleidelijk groeide de vraag om wat “kon” identiek of analoog zijn, ook te uniformiseren. Zo werden de rapporten dezelfde, werd het leerlingvolgsysteem één geheel en werden alle interne documenten identiek. Alleen op papier bestaan beide scholen nog apart.
Dat dit alleen maar voordelen heeft, hoeft geen betoog. De leerlingen weten eigenlijk niet altijd in welke school ze zitten, zodat ze bij een overstap naar een andere studierichting, of van de eerste naar de tweede graad, zich niet bewust zijn van het feit dat ze soms van school veranderen. Eenmaal we dat vaststelden, wisten we dat we op de goede weg zaten.

Rijk verleden

Zowel het Onze-Lieve-Vrouwinstituut als het Pius X-instituut hebben een rijk verleden. Nochtans is hun oorsprong totaal verschillend: een andere historische context, zusters en broeders. Hun doel was echter hetzelfde: bouwen aan de toekomst van de Zeelse kinderen en jongeren. Dat laatste is ook de doelstelling van het huidige schoolbestuur. Dat het schoolbestuur de spreekwoordelijke baksteen in de maag heeft, hoeft geen betoog. Een moderne nieuwbouw, voorzien van vele technische snufjes en comfort voor leerlingen en personeelsleden waarin twee scholen huizen met de nogal oubollige term “instituut” in hun naam? Het klonk tegenstrijdig… De eerlijkheid gebiedt ons te stellen dat in de dagdagelijkse communicatie er al een tijdje sprake was van OLVI en Pius X.

 

Een nieuw gebouw, een nieuwe look, een nieuw logo? Dat zou inderdaad logisch zijn. Ook een nieuwe naam? Slechts één naam? Een moderne naam? Dat was een moeilijkere vraag. Of toch niet als je de stap zet naar loskomen van wat bestaat, weg van eventuele vooroordelen die het gezichtsveld kunnen verkleinen. Toen werd het duidelijk dat enkel iemand die niet betrokken was bij de school, die liefst niet te dicht bij Zele woont en werkt, ons zou kunnen helpen. We deden een beroep op een professioneel team grafici uit Heverlee. In een eerste fase vertelden we de geschiedenis van beide scholen, eerst apart op twee locaties, dan samen op de huidige campus. We vroegen om voor ons een logo te maken en na te denken over onze naam. Het team had vlug de juiste invalshoek gevonden en na een paar proeven stonden ze op punt: het logo en de nieuwe naam.

De naam die we sinds 1 september 2013 gebruiken is OLVI-PIUS X. In deze naam vind je beide scholen terug. Het team vond het jammer dat de rijke geschiedenis die aan de naam van een school verbonden is, zou verdwijnen op het ogenblik dat men zou kiezen voor een totaal andere naam. De identiteit van allebei wordt bewaard, wat toch heel belangrijk is. OLVI-PIUS X klinkt goed, spreekt vlot uit en letterwoorden zijn in. Wie de naam even googled komt gegarandeerd bij ons uit, een niet te versmaden gemak.

Naast de nieuwe naam en het logo zorgt de moderne nieuwbouw sinds september 2012 voor een verademing. Het tekort aan gebouwen en leslokalen behoort tot het verleden. Klascontainers verdwijnen uit het schoolbeeld. De speelplaats krijgt een opener indruk. Frans wordt niet langer in de wasklas gegeven en de refter hoeft tijdens de lesuren niet meer omgebouwd tot klaslokaal. Fietsen kunnen weer op school gestald worden, deels in de ruime kelder van de nieuwbouw. Leerlingen eten ’s middags weer in één shift. Leerkrachten beschikken voortaan over één ruime leraarskamer, waardoor de communicatie en de collegialiteit nog meer geoptimaliseerd kunnen worden. Enkel in de Kloosterstraat is er nog een aparte leraarskamer omdat daar vooral de praktijk van de nijverheidsrichtingen gegeven wordt.

 

Sinds 2000 heeft het secundair onderwijs in Zele een duidelijk ander uitzicht gekregen. Naast de reeds vermelde organisatorische en logistieke wijzigingen en de dagdagelijkse werking zorgen zeker ook de verschillende projecten zoals de musical JCS, de activiteiten in het kader van OLVI-PIUS X feest – de opvolger van de Pinksterfeesten – ervoor dat OLVI-PIUS X als één geheel, als één school het Zeelse landschap kleurt.

Ons logo

Bij het ontwerpen van het logo bleek dat zowel de woorden OLVI, PIUS (X) als ZELE evenveel letters tellen. Dat opende het perspectief voor nogal wat combinaties. We kregen een aantal voorstellen en opteerden al vlug voor wat het uiteindelijk geworden is. In deze fase haalden we er een feedbackgroep bij die ook haar keuzes en interpretaties gaf. De centrale figuur verwijst naar het kruis, symbool van ons christelijk opvoedingsproject. Daarnaast ontdekt men ook een bewegende leerling, de centrale persoon in onze missie. We willen een school zijn die leeft, beweegt, acties onderneemt. Ook de leerling beweegt, straalt enthousiasme uit. Naast de nieuwe naam is ook de verwijzing naar de gemeente belangrijk. Een logo is echter niet af zonder slogan. We kozen ervoor om kort en bondig te zeggen wat we doen (“onderwijs”), dat we dat op een doordachte manier willen brengen (“degelijk”) en dat we “dichtbij” de leerling willen staan. Of: onze missie in een notendop.

Een volgende fase bracht de problematiek van de kleuren met zich mee. Tot nog toe hadden we immers op een zwart-witversie gewerkt. Welke kleur kies je dan? Wat is mooi? Welke symboliek steek je achter de kleuren? Ook dit legden we voor aan het team uit het verre Heverlee. We vertelden dat OLVI voorheen blauw en wit als kleur hanteerde, dat Pius X de Zeelse kleuren in zijn vroegere vlaggen gebruikte. Na heel wat verschillend gekleurde versies, bleek uiteindelijk die waarin de kleuren van beide scholen terug te vinden waren, de beste keuze.

Uit verschillende reacties ervaren we dat het logo en de nieuwe naam als een positieve vernieuwing, modernisering werden onthaald. Voor ons is dit niet alleen de bevestiging dat er zo’n vernieuwing mocht komen, maar ook dat we deze stap naar verdere eenmaking van beide scholen op het juiste ogenblik gezet hebben.
Het werk is hiermee nog lang niet af. We werken verder aan een huisstijl gebaseerd op het logo. Ondertussen siert een mooie lichtreclame met onze naam het nieuwe gebouw. We dromen van een onthaal dat nog meer uitnodigt om onze school binnen te komen. We dromen van… Alleen in onze dagelijkse werking dromen we niet, maar doen we wat we beloven: degelijk onderwijs dichtbij de leerling voor alle jongeren uit Zele en omgeving.