TWEEDE GRAAD

Bedrijfswetenschappen – doorstroomfinaliteit

In de richting Bedrijfswetenschappen leer je de wereld rondom jou beter te begrijpen. Je leert welke factoren jouw keuzes als consument beïnvloeden, welke keuzes ondernemingen maken en hoe verschillend ondernemingen zijn. Je ontdekt de relaties tussen de gezinnen, de bedrijfswereld, de arbeidsmarkt en de overheid.

Uiteraard is actualiteit nooit ver weg want je weet het al: economie is overal. Zeer snel zal je zelf de linken ontdekken tussen theorie, economische grafieken en jouw eigen leefwereld. Daarnaast maak je ook voor het eerst kennis met de belangrijkste boekhoudkundige verrichtingen. Beschik je over een brede interesse, hou je van cijfers en wil je je echt verdiepen in de wondere wereld van de economie en de bedrijfswereld, dan is deze richting ongetwijfeld waar jij naar op zoek bent.

Verschil met economische wetenschappen?
De leerinhouden voor het vak economie in de richting bedrijfswetenschappen zijn identiek aan de leerinhouden van dit vak in de richting economische wetenschappen. De richting bedrijfswetenschappen biedt leerlingen echter de kans om de opgedane kennis voor het vak economie nog meer in te oefenen en te verdiepen. Een uitgebreid pakket economie in combinatie met een stevig pakket algemene vakken vormt de kern van deze richting.

Economische wetenschappen – doorstroomfinaliteit

In de richting Economische wetenschappen leer je de wereld rondom jou beter te begrijpen. Je leert welke factoren jouw keuzes als consument beïnvloeden, welke keuzes ondernemingen maken en hoe verschillend ondernemingen zijn. Je ontdekt de relaties tussen de gezinnen, de bedrijfswereld, de arbeidsmarkt en de overheid. Uiteraard is actualiteit nooit ver weg want je weet het al: economie is overal. Zeer snel zal je zelf de linken ontdekken tussen theorie, economische grafieken en jouw eigen leefwereld. Daarnaast maak je ook voor het eerst kennis met de belangrijkste boekhoudkundige verrichtingen.
Beschik je over een brede interesse, hou je van cijfers en schrikt een stevig pakket algemene vakken jou niet af, dan is deze richting net waar jij naar op zoek bent.

Verschil met de richting Bedrijfswetenschappen?
De leerinhouden voor het vak economie in de richting Economische wetenschappen zijn identiek aan de leerinhouden van dit vak in de richting Bedrijfswetenschappen. De richting Economische wetenschappen richt zich echter in het bijzonder op leerlingen die in staat zijn om deze leerstof te verwerken in minder lesuren. Op die manier komt er tijd vrij om ook de algemene vorming van de leerlingen nog te versterken. Dit uit zich o.a. in een steviger pakket wiskunde en een verdiepte basisvorming voor Nederlands, Engels, Frans en geschiedenis.

Humane wetenschappen – doorstroomfinaliteit

Humane wetenschappen is een sterk theoretische richting waarin ‘de mens’ in al zijn facetten bestudeerd wordt. Naast een brede algemene vorming zullen leerlingen zich verdiepen in het filosoferen over de mens, de wereld rondom ons, het goede en het kwade, het geluk en de zin van het leven. Ze leren kijken en luisteren naar kunst en ze leren de vorm, de inhoud, de context en de functie van kunstwerken analyseren vanuit een kunsthistorisch perspectief.

Tenslotte ontwikkelen ze een wetenschappelijk sociologisch en psychologisch begrippenkader en leren ze verbanden zien met betrekking tot de hedendaagse samenleving, de mens en zijn gedrag. Daartoe maken ze
kennis met klassieke psychologische en sociologische theorieën. De humane leerling kan omgaan met complexe leerstof, vlot verbanden leggen, logisch redeneren en heeft een brede interesse in de mens.

Latijn – doorstroomfinaliteit

In het derde jaar van de richting Latijn verdiepen en verbreden we het spoor dat we in de eerste graad hebben uitgezet. Aan de hand van Latijnse teksten vervolledigen we onze kennis van de Latijnse taal als systeem en leren we haar nog beter begrijpen en analyseren. Zo scherpen we verder ons algemeen taalgevoel en onze leesvaardigheid aan. Steeds vaker staan Latijnse teksten
uit allerlei periodes (van vroeg tot modern Latijn) en van allerlei genres op het programma. Waar we in de eerste graad meestal met vereenvoudigde versies van klassieke teksten aan de slag gingen, bestuderen we nu meer
en meer de originele, authentieke teksten. We leren er kritisch over reflecteren, genieten van de verhalen en de rijkdom van de Latijnse literatuur en gaan daar creatief mee aan de slag. Zo worden we ons ook bewust van de relatie tussen de oudheid en onze maatschappij en van de verschillen en gelijkenissen tussen klassieke en heden daagse culturen.

Aangezien deze richting ook voorziet in een brede algemene vorming en een uitgebreid pakket van wiskunde, is regelmatig en grondig studiewerk van jou als leerling erg belangrijk. Je zal leren om een goede studiemethode te ontwikkelen en om leerinhouden sneller te verwerken. Naast die nodige discipline is een flinke portie interesse in taal, tekst en geschiedenis in deze gevarieerde  studierichting zeker een must!

Moderne talen – doorstroomfinaliteit

Hallo! Bonjour! Hi!
Maar liefst in drie talen kan je nu iemand hartelijk begroeten. Vanaf volgend jaar, zeg je ook ‘Guten Tag’ in het Duits. Ben je nieuwsgierig naar meer, dan is de richting Moderne talen iets voor jou! Je leert in deze richting nog beter te communiceren in het Engels, Frans en Nederlands én leert dus ook een nieuwe vreemde taal: het Duits. We keren deze talen volledig binnenstebuiten en onderzoeken hoe ze in elkaar zitten. Ook lezen we samen verschillende tekstsoorten om de talen nog beter onder de knie te krijgen. Samen ontdekken we de cultuur van de landen waar deze talen gesproken worden.

Maakte jouw taalgevoel al een vreugdesprong bij het lezen van wat hierboven beschreven stond, dan is het nieuwe vak Communicatiewetenschappen pas echt jouw ding! Je onderzoekt concreet hoe communicatie tot stand komt, bekijkt hoe (sociale) media de maatschappij beïnvloeden en leert dit alles met een kritische blik te beoordelen.

Natuurwetenschappen – doorstroomfinaliteit

Natuurwetenschappen is een sterk theoretisch wetenschappelijke studierichting. Ze combineert een brede algemene vorming met een verdieping in de wetenschapsvakken (biologie, chemie en fysica) en een sterk wiskundige ontwikkeling. In de wetenschappen wordt kennis opgebouwd vanuit een natuurwetenschappelijke methode. Leerlingen leren hulpmiddelen, meetinstrumenten en sensoren gebruiken. Ze komen te weten hoe ze deze in verschillende contexten kunnen inzetten om op een goede manier te observeren en metingen uit te voeren. Leerlingen kiezen deze studierichting vanuit hun interesse in wetenschappen én wiskunde. Ze zijn nieuwsgierig van aard, zoeken naar verklaringen, leggen vlot verbanden tussen leerinhouden, willen zelf experimenteren en kunnen logisch redeneren. Leren onderzoeken en onderzoekend leren staan hier centraal.

Deze leerlingen zijn in staat om geordend te denken en wiskundige begrippen te hanteren; ze hebben een sterk analytisch en inzichtelijk vermogen. Ze zien het als een uitdaging om wiskundige en natuurwetenschappelijke inzichten met elkaar in verband te brengen. Ze kunnen goed overweg met de meeste informatica-toepassingen om meetgegevens grafisch voor te stellen en te verwerken tot een wiskundig verband.

Technologische wetenschappen – doorstroomfinaliteit

De richting Technologische Wetenschappen is een sterk theoretische STEM-richting, waarbij een algemene vorming gecombineerd wordt met wetenschappelijk denken en vaardig zijn. In het wetenschappelijk gedeelte wordt een focus op gelegd op fysica, technologische toepassingen en wiskunde. In deze opleiding zullen leerlingen zowel met hun hoofd, als met hun handen werken.

Via projecten worden leerlingen gestimuleerd om te onderzoeken, experimenteren en ontdekken binnen domeinen als mechanica, elektriciteit, elektronica, hydraulica, chemie, …
De maatschappij staat vandaag aan het startpunt van de 4e industriële revolutie met boeiende uitdagingen in het vooruitzicht: 3d-printing, artificiële intelligentie, zelfrijdende auto’s, augmented reality, hernieuwbare energie, het Internet of Things, robotica en zo veel meer.
Deze richting laat je toe om deel uit maken van deze nieuwe ontwikkelingen.
Deze richting is dan ook uitermate geschikt voor leerlingen met een brede algemene interesse, met een specifieke voorliefde voor wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde (STEM).

De logische vooropleiding in de 1e graad is de basisoptie STEM-wetenschappen. Dit wil echter niet zeggen dat instromen vanuit een andere basisoptie onmogelijk is. Mits voldoende interesse en aanleg, is dit zeker een
optie.

Bedrijf en organisatie – dubbele finaliteit

Je hebt interesse in de zakenwereld en computertoepassingen schrikken jou niet af? Je bent ondernemend en houdt van organiseren? Je kan vlot communiceren in het Nederlands en andere talen? Dan is de richting Bedrijf en organisatie iets voor jou! Dit is een theoretisch-praktische studierichting waarbij je kennis maakt met de algemene economie en de bedrijfswereld. Je bestudeert de organisatie en werking van bedrijven en ontdekt hoe het is om binnen die bedrijfswereld te werken. Uiteraard is actualiteit nooit ver weg en we nemen deze regelmatig samen onder de loep. De verworven kennis en inzichten passen we toe op een praktische manier binnen de boekhouding, documentenstroom en het personeelsbeheer.

Bij het uitvoeren van de opdrachten maken we plaats voor een groot deel computervaardigheden: Word, PowerPoint, Excel, Acces, … maar ook heel wat andere didactische softwarepakketten. We halen tot slot graag de ondernemer in ons naar boven waarbij we alle opgedane kennis en vaardigheden  toepassen in een ondernemend project.

Elektromechanische technieken – dubbele finaliteit

Ben je helemaal geboeid door wetenschappen en techniek, en hou je van een uitdaging? Dan is de richting Elektromechanische Technieken iets voor jou!
In de studierichting EMT krijg je zowel de algemene kennis als de technische vaardigheden mee die je nodig hebt voor je verdere studie- en/of werkloopbaan.
EMT is een technologische en theoretisch-praktische studierichting. Je ontwikkelt onderzoekende en contextgerichte inzichten in de toegepaste  wiskunde en wetenschappen: oa. elektriciteit-elektronica, mechanica, …
Je leert denken in functie van het proces, en scherpt je technische vaardigheden aan in automatisatie, industriële elektrische installaties, programmeerbare sturingen, (de) montage technieken, dit binnen een elektromechanische context.

Maatschappij en welzijn – dubbele finaliteit

In de studierichting Maatschappij en welzijn onderzoeken we de diversiteit van de samenleving waarin we leven. Je krijgt een stevige theoretisch wetenschappelijke basis i.v.m. gezondheid, ontwikkeling van de mens, voeding en verzorging. Deze theoretische basis gebruik je in praktijklessen die zorgen dat je huishoudelijke en verzorgende taken onder de knie krijgt. Je maakt, tijdens verschillende activiteiten, kennis met verschillende doelgroepen van  zorgvragers: baby’s, kinderen, ouderen, …
Ben je sociaalvoelend en zorgzaam en heb je interesse in het gedrag van de mens, in gezondheid, wetenschappen, voeding en verzorging? Wil je aan de slag gaan met en voor mensen in de sociale sector zoals verpleegkunde, onderwijs, sociaal werk, begeleider in de kinderopvang, …? Dan is de richting  maatschappij en welzijn zeker iets voor jou!

Mechanische technieken – dubbele finaliteit

Mechanische technieken is een technisch praktische studierichting waarbij de leerlingen de noodzakelijke theorie kunnen vertalen in een praktische realisatie, onder begeleiding van de leerkracht. Hierbij dienen zij rekening te houden met de nodige normen, precisie en zorg om dit te kunnen volbrengen. Leerlingen zullen zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen  progressie moeten maken op technisch inzicht. Het vroegere verspanen met conventionele machines gebruiken we als basis om verder te kunnen inspelen op de huidige 3D-wereld van moderne technieken zoals CAD tekenen, CNC-sturing, 3D-printen en lasercutting. Het monteren en demonteren alsook de kennis van de daarvoor nodige gereedschappen behoren tot de inhoudelijke competenties van deze richting. De leerling die deze richting wil volgen dient interesse te hebben voor techniek en zin voor nauwkeurigheid. Het “doen” staat centraal in deze richting maar dient tegelijk degelijk ondersteund te worden door de nodige theoretische kennis. Handig zijn is dus zeker een meerwaarde.

Mechanica – arbeidsgericht

In deze technisch-praktische studierichting worden de eerste stappen gezet richting de arbeidsmarkt. Je zal worden uitgedaagd om je STEM-vaardigheden verder te ontwikkelen en ze te gebruiken bij het realiseren van realisatietechnieken in technische processen, constructies en systemen en dit door het toepassen van verspanende en niet verspanende technieken, 3D-printen, demontage en montagetechnieken, lassen en een deeltje plaatbewerking. Je zal hierbij kennis opdoen over verschillende materialen en gereedschappen. Binnen deze richting zullen ook de specifieke ict-vaardigheden ontwikkeld worden, zeker al deze die nodig zijn voor computertekenen.

We besteden bij dit alles veel aandacht aan veiligheid, milieu en een goede werkhouding. Zie je het zitten om dit alles via korte en langere projecten aan te leren en ben je daarenboven en doener-denker met een oog voor precisie, dan zien we je graag in onze richting Mechanica. Binnen onze school is dit een goede voorbereiding op de richtingen Mechanische Vormgeving of Onderhoudsmechanica Auto. Tot binnenkort!

Organisatie en logistiek – arbeidsgericht

Organisatie en logistiek is een praktische studierichting die je voorbereidt op de arbeidsmarkt. Je krijgt inzicht in de werking van ondernemingen. Je ontwikkelt competenties om onthaal te verzorgen, om verkoop- en logistieke activiteiten te ondersteunen. Daarom zijn communicatieve en sociale  vaardigheden zeer belangrijk zodat je bezoekers en klanten professioneel te woord kan staan. Vermits de goederen-, documenten- en informatiestroom in sterke mate gedigitaliseerd zijn, moet je ook met de computer je mannetje kunnen staan.
Jouw profiel?
Je bent gebeten door de wereld van de handel en hebt interesse in wat er zich voor en achter de toonbank afspeelt. Je spreekt graag vreemde talen, je werkt zorgvuldig en nauwkeurig, je legt graag contact met anderen en administratie of computers schrikken jou niet af.

Zorg en welzijn – arbeidsgericht

Droom jij over een beroep waarbij je zorg draagt voor anderen? In het derde jaar binnen de richting Zorg en welzijn neem je hierin de eerste stapjes. Je maakt kennis met het menselijk lichaam in al zijn facetten. Daarnaast zal je vooral praktisch aan de slag gaan: je leert koken, wassen, strijken,  boodschappen doen, … en dit allemaal vanuit het oogpunt ‘zorg dragen voor de gezonde mens’.
Zelfzorg staat hierbij centraal. De opgedane kennis wordt tijdens projecten omgezet in praktische opdrachten. Zo gaan we creatief aan de slag met kleuters, bezoeken we de oudere zorgvrager en koken we voor leerkrachten, medestudenten en anderen. Door deze leerkansen krijg je zicht op de ontwikkeling van de mens en leer je de diverse samenleving beter kennen. Verder zal je leren om je eigen denken en handelen in vraag te stellen en zo verder door te groeien, klaar om een doordachte keuze te maken naar een volgend jaar in je verdere schoolcarrière.